Waar de HR Business Partner strategisch meedenkt en de HR Adviseur beleid toepast, draagt de HR Manager de eindverantwoordelijkheid voor het totale HR-beleid van de organisatie. In veel organisaties is de HR Manager het gezicht van HR: de verbindende schakel tussen bestuur, management en HR-professionals.
De rol van de HR Manager in de HR-structuur
De HR Manager:
- ontwikkelt en bewaakt het strategisch HR-beleid;
- stuurt het HR-team aan (HRBP’s, adviseurs, officers, casemanagers);
- rapporteert vaak rechtstreeks aan de directie of de CEO;
- vertaalt de organisatiedoelen naar een samenhangend HR-programma;
- bewaakt de samenhang tussen alle HR-domeinen: instroom, doorstroom, uitstroom, arbeidsvoorwaarden, duurzame inzetbaarheid, leiderschap en organisatieontwikkeling.
Waar andere HR-functies vaak een deelgebied bedienen, overziet de HR Manager het geheel. Dat vraagt om een brede blik en het vermogen om tegengestelde belangen samen te brengen.
Historische context: HR Management als vakgebied
In de jaren ’80 en ’90 groeide het besef dat human capital een strategische succesfactor is. Niet langer volstond het om HR te zien als louter uitvoerende administratie. Deze ontwikkeling werd mede gevoed door de opkomst van strategisch HRM en modellen zoals het Harvard model (Beer et al., 1984), waarin HR expliciet gekoppeld werd aan organisatieprestaties.
Paauwe & Farndale (2017) gaan hierin nog een stap verder met hun Contextual SHRM Framework: HR-beleid moet altijd bekeken worden in de context van economische én morele waarden. De HR Manager is bij uitstek degene die in deze spanning opereert: sturen op prestaties én zorgdragen voor goed werkgeverschap.
Het creëren van economische waarde en het waarborgen van legitimiteit en rechtvaardigheid zijn twee zijden van dezelfde HR-medaille

Elaine Farndale Professor
De kerncompetenties van de HR Manager
Een effectieve HR Manager beschikt over:
- Strategisch inzicht: vertalen van organisatiedoelen naar HR-beleid.
- Leiderschap: aansturen en ontwikkelen van het HR-team.
- Juridische en inhoudelijke HR-kennis: van arbeidsrecht tot verzuim, van arbeidsvoorwaarden tot leiderschapsontwikkeling.
- Financieel en bedrijfskundig inzicht: kunnen sturen op HR-kosten en -resultaten.
- Organisatiesensitiviteit: omgaan met stakeholders op alle niveaus.
- Veranderkracht: begeleiden van organisatie- en cultuurveranderingen.
De HR Manager staat midden in de organisatie: soms is HR een verandermotor, soms een remmer op de vluchtstrook als processen juridisch of ethisch niet kloppen. In beide gevallen stuurt de HR Manager op de balans.
De HR Manager in de praktijk
De vraagstukken op het bureau van de HR Manager zijn divers:
- Hoe vertalen we onze groeistrategie naar personeelsplanning?
- Hoe zorgen we voor goed leiderschap binnen alle afdelingen?
- Zijn onze arbeidsvoorwaarden nog marktconform?
- Hoe organiseren we duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie?
- Hoe houden we grip op HR-kosten zonder het werkgeverschap onder druk te zetten?
- Hoe bouwen we een inclusieve organisatiecultuur?
Daarbij is de HR Manager vaak degene die met de directie spart over toekomstige ontwikkelingen: reorganisaties, digitalisering, internationalisering, of juist krimp en kostenbesparing.
Wanneer heb je een HR Manager nodig?
Zodra een organisatie enige omvang bereikt en meerdere HR-specialismen combineert, is de HR Manager onmisbaar. Denk aan:
- Groeiende organisaties vanaf ca. 100 medewerkers;
- Organisaties met meerdere HR-disciplines (advies, verzuim, opleiding, recruitment);
- Complexe arbeidsrechtelijke of cao-situaties;
- Fusies, reorganisaties of andere verandertrajecten.
De HR Manager zorgt ervoor dat HR integraal georganiseerd is, goed aansluit bij de bedrijfsstrategie én juridisch, ethisch en financieel in control blijft.
De HR Manager is niet alleen een leider binnen HR, maar vaak ook de interne architect van het werkgeverschap. Strategisch, operationeel én moreel gewogen.